Spam informatie

Wat is spam?

Spam is een verzamelnaam voor ongevraagd ontvangen email. Spam wordt in grote hoeveelheden verstuurd (junkmail). Spam is bijvoorbeeld ook commerciële berichten in nieuwsgroepen. Veel internetproviders houden elkaar op de hoogte en filteren het merendeel van deze bulkmail. Toch is de kans groot dat je regelmatig wordt lastiggevallen met dergelijke ongewenste email.

Waar komt spam vandaan?

Er zijn veel manieren waarop spammers aan jouw e-mail adres komen. Meestal gebeurt dat via scanning van internetnieuwsgroepen of via aankoop van adressen bij webadressenaanbieders. Steeds wanneer je jouw e-mailadres intoetst in een webformulier bestaat de kans dat je adres wordt opgeslagen en (door)verkocht aan de spammers. Je moet er dan ook op letten dat bedrijven waar je (via internet) zaken mee doet, duidelijk aangeven dat zij zich houden aan de privacywetgeving en jouw gegevens niet doorverkopen of binnen hun bedrijf voor andere doeleinden gebruiken.

Stop Spam!

Hoe stop ik spam?

Spam kan je nooit helemaal voorkomen, er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans te verkleinen.Maak gebruik van je spamfilter instellingen in je mailbox.Geef jouw e-mail adres niet zomaar weg. Bedenk wat anderen er mee kunnen doen.Wanneer je het op een website invult, lees dan eerst het privacy statement van die site en bepaal of het aan jouw eisen voldoet.Wees voorzichtig met het beantwoorden of doorsturen van e-mail, Je loopt anders het risico dat jouw e-mail adres beschouwd wordt als ‘goed werkend’ zodat de hoeveelheid spam die je ontvangt juist toeneemt.

Gebruik een email generator voor forums en nieuwsgroepen.