Veilig mobiel internetten

Actualiteit 28 aug 2014

De ontwikkeling van mobiele telefoons heeft de afgelopen jaren een vogelvlucht genomen. We kunnen het ons bijna niet meer indenken maar ongeveer tien jaar geleden konden wij met onze mobiele telefoon alleen maar bellen en tekstberichten versturen via de sms dienst van de provider. Vandaag de dag kunnen we bijna alle met de mobiele telefoon en hierdoor spreekt men ook wel van een smartphone. Naast mobiel bellen en tekstberichten versturen kunnen we met de smartphone gebruikmaken van mobiel internet.

Doordat de smartphone vrijwel de hele dag in connectie staat met mobiel internet brengt dit enige gevaren met zich mee. De smartphone is min of meer en zakcomputer en net als bij een desktop of een laptop is het mogelijk dat de smartphone een virus kan krijgen of te maken kan krijgen met maleware. Het is noodzakelijk om de smartphone te beveiligen tegen virussen en maleware zoals dit ook gedaan wordt bij de desktop en de laptop. Zonder enige bescherming kan gevoelige persoonlijke informatie binnen de kortste keren op straat liggen en dat wil niemand.

Naast het risico van maleware en virussen is de smartphone een risico apparaat om te gebruiken, want kwaadwillende kunnen via de mobiele internetverbinding de smartphone afluisteren en gevoelige informatie zonder dat het gemerkt wordt van de smartphone afhalen. Het contact maken met de smartphone is voor kwaadwillende een peulenschil, helemaal als er een verbinding wordt gemaakt met een onbetrouwbaar Wi-Fi netwerk. Dit is vaak het geval op publieke plaatsen.

Waar ook voor gewaakt moet worden zijn de kosten die in rekening gebracht worden door de providers als de gebruiker buiten de geldende databundel (internetbundel) gebruik maakt van mobiel internet, want de kosten voor buiten de bundel internetten liggen enorm hoog. Houdt bij het afsluiten van een mobiel telefoon abonnement ten alle tijden rekening met de verwachte gebruikspatroon van mobiel internet om zo onnodige hoge kosten voor mobiel internet te voorkomen.

Veilig omgaan met de mobiele telefoon

Virussen, maleware en ongewenste afluister praktijken kan iedereen zelf tegen gaan door de smartphone te beveiligen tegen deze risico’s en op een verstandige manier om te gaan met de mobiele telefoon. Hieronder geven wij een paar tips om de mobiele telefoon extra te beveiligen.

  • 1.      Voorzie de smartphone van een wachtwoord

Iedere smartphone kan beveiligd worden met een pincode of een wachtwoord. Wanneer de       smartphone gestolen word kunnen kwaadwillende niet één, twee, drie bij de persoonlijke       bestanden. De nieuwste smartphones zijn zelfs voorzien van een vingerafdrukscanner         waardoor de smartphone alleen nog met een geregistreerde vingerafdruk ontgrendeld kan           worden. Stel naast een wachtwoord of pincode ook een automatisch slot in, zodat de             smartphone na enkele seconden of minuten vanzelf vergrendeld wordt.

2.      Controleer ten alle tijden of het Wi-Fi netwerk betrouwbaar is

Tegenwoordig kan er vrijwel overal verbinding gemaakt worden met een openbaar Wi-Fi netwerk, maar lang niet alle openbare Wi-Fi netwerken zijn betrouwbaar. Vraag in publieke ruimtes altijd welk Wi-Fi netwerk gebruikt moet worden om er zo voor te zorgen dat er geen verbinding gemaakt wordt met een onbetrouwbaar Wi-Fi netwerk.

3.      Schakel automatische bestandsoverdrachten uit

Het is mogelijk om de smartphone op een dusdanige manier in te stellen dat het niet mogelijk wordt om automatisch bestanden over te dragen. Als dit is ingesteld zal er eerst een acceptatie volbracht moeten worden alvorens de bestanden overgedragen worden via Bluetooth of internet.

4.      Controleer de afkomst van e-mails

Een veel gebruikte manier om persoonlijke informatie te ontfutselen via de smartphone is door nep e-mails, ook wel bekend als phishing mails. Controleer ten alle tijden de herkomst van e-mails en verstrek nooit en te nimmer de pincode van bijvoorbeeld een bankpas. Banken sturen namelijk nooit dergelijke e-mails. Vertrouwt u het niet neem dan contact op met het bedrijf of instelling waar de phishing mail van afkomstig is en controleer of de e-mail voor u bestemd is.

5.      Controleer de mobiele telefoon factuur aan het einde van de maand

De maandelijkse factuur kan veel informatie verschaffen over het gebruik van de mobiele telefoon, toch controleert lang niet iedereen maandelijks de factuur. Ten eerst kan er door middel van een controle gecontroleerd worden hoeveel er maandelijks gebruik gemaakt wordt van de mobiele telefoon en ten tweede kunnen vreemde en onverwachte bedragen opgemerkt worden en dat is in het tijdperk van mobiel betalen een must.

Niemand kan meer zonder een mobiele telefoon en laat staan een smartphone. Het gebruik ervan wordt alsmaar meer en er kunnen steeds meer dingen met de smartphone gedaan worden. In de toekomst wordt dit naar alle waarschijnlijkheid alleen maar meer. Het is noodzakelijk om zelf eerst stappen te ondernemen om  jezelf te beveiligen voor alle risico’s die een smartphone met zich mee kunnen brengen. Door bovenstaande tips voor veilig gebruik van de smartphone te hanteren worden de meeste risico’s uitgesloten en kan er voor nu veilig gebruik gemaakt worden van de mobiele telefoon of smartphone.

Tip: houdt alle nieuws omtrent veilig omgaan met de smartphone nauwlettend in de gaten om ook in de toekomst er zeker van te zijn dat er veilig gebruik gemaakt kan worden van de smartphone. 

← Het nieuwe premium toestel van Samsung Mobiel internetten met je smartphone →

About the author

admin

Leave A Reply