Mobiel internetten met je smartphone

Actualiteit 27 aug 2014

De ontwikkelingen op mobiel gebied zijn nauwelijks bij te houden sinds de komst van de eerste mobiele telefoon. Met de eerste mobiele telefoon kon alleen maar gebeld worden en een aantal jaren later was het ook mogelijk om tekstberichten te versturen middels de sms. Hierna is de innovatie in de telecommarkt in rustig vaarwater gekomen tot het moment dat de eerste mobiele telefoon met een touchscreen beeldscherm op de markt kwam. Dit betekende een nieuwe ervaring en nog belangrijker de functies van de mobiele telefoon of wel de smartphone werden flink uitgebreid. De smartphone zorgde er gelijkertijd ook voor dat het mogelijk werd om met de mobiele telefoon te kunnen internetten en hierdoor veranderde de hele telecommarkt.

Voorheen had je als consument genoeg aan een mobiel telefoon abonnement met alleen een belbundel en een sms bundel. Doordat de mobiele telefoon ook de mogelijkheid gaf om zich te verbinden met het opkomende internet waren de providers genoodzaakt om de mobiele telefoon abonnementen aan te passen. Naast de welbekende belbundel en sms bundel werd de databundel geïntroduceerd.

Wat is een databundel?

Ondanks dat de meeste smartphone gebruikers gebruikmaken van mobiel internet heeft de helft hiervan geen idee wat de databundel is. In de volksmond wordt er namelijk gesproken over een internetbundel, terwijl de providers deze veelal aanduiden als databundel .Een databundel is noodzakelijk wanneer je met je smartphone online wilt. Gebruikmaken van mobiel internet is namelijk niet gratis. Om toegang te krijgen tot mobiel internet is het noodzakelijk om een bepaalde hoeveelheid data vooraf in te kopen bij de provider. Bij het afsluiten van een mobiel abonnement kan direct aangegeven worden hoeveel data je per maand denkt te gaan verbruiken.

De databundel wordt meestal aangegeven in de eenheid MB (megabytes). Door de juiste hoeveelheid MB’s per maand af te sluiten kun je voordelig gebruik maken van mobiel internet. Is de hoeveelheid MB verbruikt, dan kun je nog steeds gebruikmaken van mobiel internet maar dan betaal je per MB en dit is niet goedkoop. Het internetgebruik wordt berekend per eenheid verstuurde of ontvangen informatie.

De databundel is in verschillende hoeveelheden af te sluiten en zo is er voor iedereen een geschikte databundel af te sluiten bij een mobiel telefoon abonnement. Je kunt al een databundel afsluiten vanaf 100 MB per maand. Deze bundel is extreem laag en de meeste smartphone gebruikers hebben hier bij lange na niet genoeg aan. De meest afgesloten databundel is die van 1000 MB. De mogelijkheid bestaat ook om een ongelimiteerde databundel af te sluiten. Hiermee kun je de hele maand onbeperkt gebruikmaken van mobiel internet ongeacht de hoeveelheid verstuurde of ontvangen informatie.

Iedereen met een smartphone moet er bewust van zijn dat de databundel eerder opraakt dan men zal verwachten en net als bij de belbundel geldt dat er dan betaald wordt per eenheid en dat is voor de databundel in MB’s. De kosten voor mobiel internetten buiten de databundel zijn extreem hoog en hierdoor kunnen de maandelijkse kosten voor mobiel bellen, sms’en en internetten extreem hoog oplopen. Lees hieronder enkele tips om binnen je databundel te blijven om zo kosten buiten de bundel te voorkomen.

  1. Kies de databundel die bij je internetgedrag past
    Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen bestaan er verschillende soorten databundels. Selecteer daarom de databundel die bij je persoonlijke internetgedrag aansluit. Weet je niet hoeveel je maandelijks denkt te gaan verbruiken qua MB’s laat je dan voorlichten door medewerkers van de provider waarbij je een mobiel telefoon abonnement wilt gaan afsluiten of controleer online hoeveel MB’s je nodig hebt om de hele maand onbezorgd te kunnen internetten. 
  2. Kies voor een ongelimiteerde databundel
    Als fanatieke gebruiker van je smartphone en mobiel internet is er niets verstandiger dan het afsluiten van een ongelimiteerde databundel. Met een dergelijke bundel kun je als frequente internetter de hele maand onbeperkt mobiel internetten, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een extreem hoge mobiele telefoonrekening. 
  3. Gebruik Wi-Fi netwerken voor dataverkeer
    Tegenwoordig is er overal wel een openbaar Wi-Fi netwerk te vinden waarmee verbinding gemaakt kan worden. Als je een betrouwbaar draadloos netwerk hebt gevonden kan je de smartphone verbinden met dit netwerk en zolang de smartphone verbonden is met het Wi-Fi netwerk worden er door de provider geen kosten in rekening gebracht, want het dataverkeer loopt nu immers via het draadloze netwerk en niet via de provider.

Sluit je een nieuwe mobiel abonnement met internet af dan is het vanaf heden ook mogelijk om nog sneller te internetten. De drie grote providers in Nederland bieden sinds 2013 namelijk mobiel internet aan via een betrouwbaar 4G netwerk. Veel consumenten denken dat 4G veel duurder is dan het bekende 3G netwerk maar dat is niet het geval. 4G is veel sneller en het wordt alleen aangeboden bij een bepaald aantal MB’s waardoor het lijkt dat 4G duurder is dan 3G.

← Veilig mobiel internetten Internet filter verplicht in Nederland? →

About the author

admin

Leave A Reply